RETETA DE CHECURI;8 oua,8 linguri de ulei,1 si 1/2 cana de zahar,1 si 1/2 cana faina,1/2 lingurita de sare,3 plicuri de vanilie,rom,cacao,coaja de
lamaie.Se separa albusele de galbenuse.Galbenusele se freaca cu sare si ulei ca la maioneza.Albusele se bat tare cu zaharul si zaharul vanilat.Punem compozitia de ou cu uleI putin cate putin in compozitia de albus timp in care batem continu cu telul albusul.Cand am incorporat tot galbenusul scoatem telul,il curatam si folosim o lingura de lemn pentru a incorpora faina.Adaugam coaja de lamaie,rom si faina o presaram putin cate putin si pe deasupra o incorporam usor cu lingura de lemn.Jumatate din compozitie o lasam alba si jumatate o combinam cu cacao.Tapetam cele doua tavi cu hartie de copt si punem in tava alternativ si din compozitia alba si din compozitia cu cacao asa cum este si in poza.RETETA PRAJITURA PARLAMENT:2 cani de nuca prajita,7 oua,14 linguri de zahar,7 linguri nuca macinata,3 linguri faina,1 praf copt,500 ml frisca lichida,400 gr crema ciocolata (finetti),400-500gr. biscuiti
populari.Se unge o tava de aragaz cu margarina,se tapeteaza cu faina si se pune miez de nuca prajita(miezuri mari),cat sa acopere fundul
tavii.Se pregateste blatul din 7 albuse,7 linguri zahar,7 linguri nuca,cele 3 linguri faina si praful de copt,se toarna peste nuca si se da la cuptor.Cand se coace blatul,rasturnam cu fata in sus si se unge cu crema de ciocolata.Peste crema punem biscuitii inmuiati in cafea.Intre timp pregatim si crema din cele 7 galbenusuri cu 7 linguri zahar si 3 linguri apa pe care le punem pe baie de aburi si le lasam pana se ingroasa si le dam la
rece.Cat se raceste batem frisca si amestecam aceasta cu crema de galbenusuri si punem pe deasupra blatului in strat uniform.Pudram cu cacao si lasam prajitura la rece.PRAJITURA FRANTUZEASCA;Pentru foi;300 gr.faina,150 gr.zahar,150 gr.margarina,1 praf copt,2 linguri cacao,200 gr.smantana.Din aceasta compozitie se fac 2 foi formate din 2 bile.Foile se formeaza intre 2 folii alimentare pentru a se putea intinde usor.In atava tapetata cu hartie de copt se pune prima foaie dupa care umplutura apoi deasupra visinile si stafidele.Peste toate acestea punem a doua foaie formata tot asa intre doua folii.Tava cu toate acestea se baga la cuptor.Umplutura de coco care se pune intre cele doua foi se formeaza din;6 albusuri,25o gr.zahar,150 gr.nuca de cocos.Dupa ce s-a copt prajitura la cuptor,acesta se scoate si se lasa sa se raceasca timp in care facem crema de vanilie din;6 galbenusuri,o budinca de vanilie,500
ml.lapte.Se fierb toate pana se ingroasa.Dupe ce s-a racit se amesteca cu 25o gr.unt si 250 gr.zahar.ARANJARE:foaie maro,umplutura cocos,visine si stafide,foaie maro,crema de vanilie.Deasupra se pudreaza cu capucino sau cacao. PRAJITURA DEOSEBITA;Pentru blat;8 albusuri,200 gr.zahar,125 gr.mac,150 gr.nuca de cocos,2 linguri faina.Crema;8 albusuri,150 gr.zahar tos,2 plicuri vanilie,1 pachet unt.Mai avem nevoie de 150 gr.biscuiti populari,sirop de zahar ars,o glazura de ciocolata Dr.Oetker,2-3 linguri nuca de cocos.Pentru blat:se bat albusele cu zaharul,cu macul si nuca de
cocos.Se mixeaza bine.La final se adauga 2 linguri de faina si se amesteca usor cu spatula.Trebuie sa rezulte o spuma tare,batoasa.Tapetam tava cu hartie,punem compozitia si nivelam bine dupa care dam la cuptor.Cuptorul trebuie incins dinainte dar blatul se coace la foc mic.Pentru crema;se pune intr-o cratita pe aburi galbenusele,zaharul tos,vanilia si se amesteca pana se face o crema groasa ca
smantana.Se da la rece.Untul la temperatura camerei se mixeaza si se adauga cate o lingura de crema
rece.Se amesteca intr-un singur sens pentru a nu se taia.Repetam operatia pana se termina toata crema de incorporat.ASAMBLARE;Jumatate din crema se aseaza peste blatul copt si racit dupa care punem un rand de biscuiti inmuiati in sirop de zahar ars.Peste acestia punem cealalta jumatate de crema si deasupra presaram din loc in loc glazura de ciocolata si la final presaram nuca de cocos.
Checul tigrat
- 8 oua
- 250 g. zahar
- 230 g faina
- 70 ml ulei
- 70 ml lapte
- 1 lingura cacao
- 1 lingurita turmeric (curcuma)
- 1 lingura esenta vanilie
Folosim un bol mare in care vom pune albusurile cu putina sare, vom incepe sa le mixam si in momentul in care se obtine o spuma alba incepem sa adaugam zahar, putin cate putin, mixand de fiecare data pana se topeste zaharul. Pentru ca nu vom folosi praf de copt, vom mixa foarte bine albusurile pana se dizolva tot zaharul si pana vom obtine o bezea lucioasa. Galbenusurile se amesteca cu esenta, laptele si uleiul apoi se incorporeza usor in bezeau. La final incorporam faina cernuta, amestecand circular de sus in jos ,asfel incat sa nu scoatem aerul din compozitie. Impartim compozitia in trei parti egale si le punem in 3 vase. Prima compozitie o lasam asa cum este, in a doua adaugam colorantul iar in a treia punem cacao. Folosim 3 posuri in care vom introduce cele trei compozitii, asa ca in imagine.
Pentru a obtine un chec inalt, ar fi bine sa folositi o tava de lungime mica decat tava mea care are in jur de 35 cm lungime, este prea mare raportata la cantitatea de aluat si din acest motiv checul meu nu a iesit prea inalt. Tapetam tava de chec cu hartie de copt si ungem marginile cu unt. Pentru a obtine aspectul de sah sau, ma rog, cel tigrat vom intercala culorile, pentru asta vom trasa cu posul maro o dunga cu aluat maro, incepand dintr-un capat al tavii si terminand in celalalt capat al ei. Luam al doilea pos galben, vom trasa o dunga de aluat galben pe langa cel maro, cu cel alb vom proceda la fel. Continuam sa trasam dungi luand-o de la capat cu aluatul maro, apoi galben etc pana ajungem in marginea cealalta a tavii.
Dupa ce am terminat de trasat primul strat de culori presaram cu cacao, cu ajutorul unei site, pe toata suprafata stratului.
Pentru a face al doilea strat de culori, vom incepe sa trasam dungi de aluat, de data aceasta incepand cu cel galben, continuand cu alb, maro, din nou galben, maro etc. Presaram iar cacao si pe acest strat, trasam din nou dungi, incepand cu aluatul alb, apoi maro, galben etc. Repetam aceste operatiuni pana se termina compozitia de aluat. Pe ultimul strat nu vom pune cacao, ci vom trasa cu scobitoarea dungi, dus si intors pentru a da un aspect placut checului. Dam tava in cuptorul preincalzit la temperatura de 180 grade si il vom lasa pana se rumeneste frumos deasupra. Faceti testul scobitorii pentru a va asigura ca nu e crud checul in interior. Puteti lasa checul asa cum este sau puteti sa-l ornati cu ce vreti voi. Eu am trasat niste romburi facute din ciocolata topita in care am pus putin ulei, am presarat cu fulgi albi de ciocolata si apoi am pus niste banuti de ciocolata si cirese confiate.